Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2011 19:38 - Великата седмица ......
Автор: natalia77 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2535 Коментари: 6 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image




















     С празника Цветница навлизаме  във Великата седмица. Тя се нарича Страстна (от старослав. - “страдание”) поради страданията на Господ Иисус Христос и Велика поради великите събития, които се възпоменават в нея. Затова всеки ден от тази седмица носи названието “Велик”.

Събитията, станали през тази знаменателна седмица заемат главно място в четирите евангелия. Фактически около една трета от евангелията описват случки и предават думи и притчи изговорени от Исус именно през тази седмица. През тази велика седмица Бог изработи нашето спасение. Въпреки, че всеки един от дните на тази седмица е велик, в нея ясно се открояват три основни момента:

  • Триумфалното влизане в Ерусалим
  • Разпятието
  • Възкресението

Възкресението на Лазар и тържественото влизане на Спасителя в Иерусалим, чието спомняне е съответно в  Лазарова събота и в неделя - Цветница, са прелюдия към целия низ от драматични и велики събития, хронологично засвидетелствувани от Светото Евангелие. Ето какво ни разкриват свещените текстове:

 За разлика от другите възкресявания, които Господ Иисус Христос извършва - на дъщерята на Иаир (Марк.5:22-43) и на сина на Наинската вдовица (Лука.7:11-17), възкресението на Лазар (Иоан.11:1-45) може да бъде определено като чудо на чудесата. В първите два случая Спасителят възвръща току-що изгаснал живот, докато при Лазар той вече от 4 дни е напуснал тялото, което започнало да се разлага. Възвръщането на живот при такива обстоятелства е проява на най-великата чудотворна сила на Христос – като на Бог и Източник на живот: “Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее “(Иоан.11:25). Чрез възкресяването на праведния Лазар, Спасителят още преди Своите кръстни страдания разкрива Себе Си като победител на смъртта, и с това ни уверява в общото бъдещо възкресение.

 

През дните на Великата седмица Светата Църква възпоменава точно определени личности и събития, свързани с изкупителното дело на Христа. Така, на Велики понеделник се възпоменава Иосиф Прекрасни, синът на Иаков, който със своите страдания, кротост и великодушие е своеобразен предобраз на Христа. На Велики вторник се спомнят притчите за 10-те девици и за талантите, както и разказът за Страшния съд. На Велика сряда се възпоменава блудницата, помазала Иисус с миро. Антитезата блудница – Иуда Искариот подчертава възможността всеки блудник да се спаси, както и всеки Христов ученик да погине. През тези три дни вечерта се извършва богослужението “Последование на Жениха”.

 

Велики четвъртък е богат на теми и символика. Четири са възпоменаваните събития: умиване краката на учениците от Христос; учредяване на тайнството Св. Евхаристия по време на Тайната вечеря; Първосвещеническата молитва на Христа в Гетсиманската градина; и предаването на Господа от Иуда в Гетсиманската градина. Преди да започне Св. Литургия се извършва Велик Маслосвет. Вечерта се извършва “Последование на 12-те Евангелия”, в което се четат 12 определени откъса от Св. Евангелие. След прочитането на 5-я евангелски текст, от Св. олтар се изнася за поклонение задпрестолния кръст.

 

На Велики петък/Разпети петък  Св. Църква възпоменава Господните страдания. Това е свещен ден за християните, в който всички обичайни човешки дейности трябва да отстъпят място на духовно съпреживяване на страшното събитие – Разпятието на Бога. Затова още от векове този ден е съпроводен със строг пост и въздържане от всякакви занимания, освен участието в богослуженията. Сутринта на Велики петък от Св. олтар се изнася в храма за поклонение Св. Плащаница, върху която е изобразено Христовото погребение и се поставя върху благоукрасена маса. Поклонението и минаването под Плащаницата (а не под масата, както по незнание се казва), символизират смъртта и възкресението на Христа, на които и ние ставаме съпричастни, вярвайки в Него. Вечерта в храма над Св. Плащаница се отслужва  Христовото опело, след което с нея се извършва погребалното шествие около храма. Завършва Великата Страстна седмица на Христовите страдания и смърт, за да започне Великото празненство на славното Му Възкресение!

 

.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. scarlety - Mного изчерпателно
17.04.2011 19:55
за Великата седмица! Благодаря ти!
Честита Цветница и хубаво настроение!:)
цитирай
2. natalia77 - И аз благодаря !
17.04.2011 20:25
Желая хубава и спокойна седмица и мир в сърцата и душите:)
цитирай
3. sparotok - !
17.04.2011 20:51
Хубав постинг! Дала си важни и интересни подробности! А иконата - Влизането на Христос в Йерусалим е любимата ми!

Поздрави!
цитирай
4. natalia77 - Радвам се,че ти е полезна информацията...
17.04.2011 21:45
sparotok написа:
Хубав постинг! Дала си важни и интересни подробности! А иконата - Влизането на Христос в Йерусалим е любимата ми!

Поздрави!

И аз мисля,че публикацията е интересна и въздействаща..
Благодаря и на теб много поздрави!
цитирай
5. alhimik1 - !!!
18.04.2011 11:19
:-)))
цитирай
6. pevetsa - ДА ПОЗВОЛИМ НА ХРИСТОС ДА ВЪЗКРЪСНЕ И ЖИВЕЕ В НАС!
24.04.2011 13:07
Христос възкръсна за да имаме вечен живот, нека живее в нас!

Йоан 3:16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natalia77
Категория: Изкуство
Прочетен: 877766
Постинги: 424
Коментари: 1716
Гласове: 13062
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол