Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2011 11:23 - "Плагиатство"- Що е то ?
Автор: natalia77 Категория: Изкуство   
Прочетен: 2545 Коментари: 5 Гласове:
24

Последна промяна: 13.02.2011 11:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
























  Според чл.173 НК плагиатството е престъпление против 
интелектуалната собственост.Нашият Наказателен кодекс предвижда два основни състава,които имат отношение към защитата на правата по ЗАПСП .Първият визира престъплението наречено "контрафакция" чл.172а ,а вторият престъплението наречено "плагиатство"чл.173 НК. Обект на посегателство на плагиатството са обществените отношения във връзка с издавне или използване на произведения.Плагиатор е този,който издава
или използва под свое име или под псевдоним чуждо произведение на науката, литературата и изкуството.
Субект на деянието може да бъде всяко наказателноотговорно лице.
Обект на защита е авторството.Предмет на престъплението е
произведение на литературата, науката или изкуството.
Не е необходимо то да се ползва с закрила по ЗАПСП .В този смисъл плагиатор е и този,който плагиатсвта чуждо произведение и когато времетраеното на авторското право върху него е изтекло.
Това произведение трябва да е чуждо и да е резултат от творческата дейност на лице, различно от това , което се представя за негов автор.
Изполването на анонимно произведение от свое име също
представлява престъпление.Изпълнителното деяние се състои в издаване или използване на чуждо произведение.
Не е необходимодеянието да е осъществено  спрямо цялото
произведение.Съгласно текста на закона достатъчно е да е
присвоена "значителна част" от произведението.
Плагиатство може да има само ако деецът представи произведение за свое.Ако го предстви под име на трето лице деянието не е съставомерно и не представлява престъпление.Както всяко престъпно деяние по Наказателният кодекс плагиатството,
притежава субективни и обективни признаци на престъпния
състав.От субективна страна е налице форма на вина-умисъл.
Деецът трябва да съзнава,че използва чуждо произведение
изцяло или отчасти,без да посочва неговия автор и го представя по начин,който може да създаде убеждение,че е негово.Без значение е дали се цели получването на материална облага..

                       
                                          /"Плагиатство" -юрист Н.Георгиева/



Гласувай:
24



Следващ постинг
Предишен постинг

1. wonder - Отдавна си мисля, че...
13.02.2011 12:28
... тези изключителни несъвършенства на закона в посока креативност трябва да се поразвият с доста по-практична приложимост.
"Интелектуална собственост" е сравнително ново понятие, утвърдило се към средата на миналия век. А интернет творчеството е доста скорошно явление и голям брой автори пишат директно там.
Май трябва да си патентоваме всяка въздишка, за да няма плагиатори изкушени да ни предишват. ;)))
От друга страна Нещото, наричано творчество може би трябва да бъде избавено от желанието на Автора за притежание, щом вече е публично достояние, ако не броим, разбира се, грубите посегателства.
Когато фактическото използване на благата от Авторското право, преминат границата на обикновената кражба /както е в пресния случай с девойката "поетеса" от Бургас, издала книга с крадени стихове/ то странното е, че Авторът трябва да доказва, че даденото произведение е плод на неговия интелект и е негова художествена собственост.
По презумпция авторските права възникват за автора автоматично още със създаването на произведението, което означава, че не е необходимо произведенията да бъдат регистрирани. От друга страна плагиатора, за да бъде оборен доказателствената част пак е приоритет и задължение на автора.
Лек оксиморон не забелязваш ли? :)))
И проблемите, свързани с регулирането на интернет-отношенията, макар и обект на Инлектуалното право, са още в кърмаческа възраст като решаване на конфликтни ситуации.
Аз доста пъти срещам свои стихове, които някой публикува без името ми, написвайки отдолу "из Интернет", въпреки че с първите три думи на стиха, името ми веднага излиза в Гугъл, а и нямам стих публикуван в нета, който да е безименен или неиздаден в книга. Това е единствения начин да докажеш /към днес/, че произведението е твое, което пък не те застрахова, а даже предопределя безнаказаността на художествените кражби на цели изрази, идеи и строфи.
Сега се сещам, че Бернската конвенция е от 1886 г., еххх... :)))
И така, благодаря ти за този постинг!
Както се е казвало още в древна Гърция - произведенията на Духа са занятие достойно за свободните.
цитирай
2. natalia77 - Благодаря ,колега !:)
13.02.2011 14:38
...Приемам вашите твърдения...с изключение на гореизложения пример с поетесата...
Тук не става реч за кражба, а за "престъпление плагиатство "
Някъде четох че ,Съдът се е произнесъл по случая .
Благодаря за отзива...Има много материали по темата, но блог пространството ни
задължава да сме по-кратки, все пак не сме в съдебната зала..:)
Поздрави!
цитирай
3. zaw12929 - Законът си е закон и не се изпълнява автоматично
14.02.2011 06:46
а след жалба на потърпевшия, където се посочват обстоятелства и вреди. Никой съд не се самосезира. Дори и неплатените заплати не са работа на прокуратурата- всеки сам защитава правата си, защото не сме в соца- така е при капитализма. Правиш иск, сочиш вреди в пари! До съда разбира се!
Всеки конкретен случай се преценява сам за себе си
патентен експерт
цитирай
4. sparotok - !
14.02.2011 12:19
Отново благодаря за ценната и полезна информация!

Хубав ден!
цитирай
5. inna11 - Един непрофесионален коментар по темата
27.07.2011 19:04
Пиша стихове и често ги публикувам анонимно в любителски уеб сайтове. Преди няколко месеца попаднах на свое стихотворение, публикувано в личния блог на едно момиче като негово авторско произведение. Свързах се с нея и я помолих незабавно да го свали от блога си и тя с цялата си наглост ми заяви, че не съм разполагала с никакви доказателства, че стихотворението е мое, понеже никога не е издавано, а в интернет не е публикувано под истинското ми име! Попитах един познат юрист как мога да защитя от плагиатство непубликувано (или публикувано анонимно) произведение - чрез патентното ведомство или по друг начин и той ми обясни, че се патентовали само технически изобретения.
Затова ви моля да ми дадете практически съвет как да се предпазя от плагиатство, ако публикувам стиховете си анонимно в интернет сайтове. Засега в един интернет форум ми препоръчаха само сайтa на www.webarchivebg.com, в който могат да се депозират за поверително съхранение (в смисъл, че там не се публикуват, а просто се съхраняват на техния сървър) авторски произведения и впоследствие при евентуален правен спор за плагиатство да използвате факта, че на определена дата сте депозирали дадена творба като аргумент в подкрепа на това, че по този начин към въпросната дата вие сте заявили своето авторство по отношение на тази творба. Естествено, това върши работа, само ако другата страна в спора не може да представи доказателства с по-ранна дата, които да документират нейното авторство, но това не ме притеснява, защото смятам да се подсигуря, като депозирам за съхранение в този сайт стиховете си под истинското си име преди да съм ги публикувала където и да е (анонимно или не), така че да се подсигуря максимално срещу възможността някой да ги изплагиатства преди да разполагам с реално доказателство, че са мои. Дали това би ми гарантирало ефикасна защита срещу плагиатство?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: natalia77
Категория: Изкуство
Прочетен: 876335
Постинги: 424
Коментари: 1716
Гласове: 13062
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол